Aug 25 2006

Meer Indicaties Vertraging JSF Project

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 14:29 onder Ontwikkeling JSF

Eerder deze week meldden bronnen binnen het Pentagon al dat budgetgegevens van de Amerikaanse Marine erop duiden dat het JSF project met 14 maanden vertraagd gaat worden (zie Vertraging Eerste Vlucht en Productie JSF).
Persbureau Reuters heeft de hand weten te leggen op die gegevens.

Reuters

Niet alleen op het JSF programma, het duurste wapenprogramma ooit, maar ook op de ‘half vliegtuig, half helikopter’ MV-22 Osprey zal de komende jaren flink moeten worden bepaard. De geldverslindende oorlogen in Afghanistan en Irak zijn zeer vermoedelijk de oorzaak van deze ingrijpende kostenbesparingen.

Het JSF programma, dat in totaal zo’n 276,5 miljard dollar gaat kosten, en de Osprey van bijna $49 miljard, zijn de twee grootste vliegtuigprojecten van de Amerikaanse marine.

De marine wil het JSF project met 14 maanden vertragen om zo 1 miljard dollar vrij te krijgen om andere projecten te kunnen bekostigen. Een vertraging van de productie van de JSF met 1 jaar, zal de kosten per vliegtuig opdrijven met 4 tot 6 miljoen dollar.

Volgens een expert van de onafhankelijke Congressional Research Service geven deze maatregelen van de marine aan dat er vrijwel geen rek meer in de defensiebudgetten zit, en dat de marine uiteindelijk ook zal moeten meebetalen aan de schade die legervoertuigen oplopen in Irak.

Recentelijk heeft de Amerikaanse marine ook te kennen gegeven onderzoek te gaan doen naar een voor radar onzichtbare jachtbommenwerper. Dit lijkt veel op het A-12 Avenger II programma dat in 1991 werd geannuleerd. De marine ging toen vervolgens meedoen aan het JAST project, dat later werd hernoemd naar het JSF project. Dit geeft aan dat de marine wellicht geen interesse meer heeft in de F-35 Joint Strike Fighter.

Naast het JSF project en het eerder genoemde onderzoeksproject investeert de marine de laatste paar jaar ook veel in onbemande vliegtuigen. Onder het Global Hawk Maritime Demonstration project doet de marine onderzoek naar de mogelijkheden die de RQ-4A Global Hawk biedt.
Twee weken geleden maakte de marine bekend een Predator-B systeem te hebben gekocht van General Atomics.

Trackback URI | Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.