Apr 06 2008

Verontrustende veroudering Amerikaanse Luchtmacht

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 5:44 onder Aanschaf JSF, F-16

Fort Worth(USA)/Den Haag(NL) - In een artikel in Star and Stripes, van 6 april 2008, wordt in een artikel van Kent Harris en Jennifer Svan de vinger gelegd bij de razendsnel verouderende US Airforce.

Het artikel heeft als titel “War puts strain on Airforce’s aging fleet”; en laat zien hoe de voortdurende oorlogen sinds 2002 in het Midden-Oosten en Afghanistan sporen nalaten in de US Airforce. De gemiddelde levensduur is onrustbarend opgelopen.

Kritiek van Center for Defense Information

In het artikel komt onder andere Winslow Wheeler aan het woord.
Winslow Wheeler is een defensie analist van het Center for Defense Information, die al drie decennia werkt voor zowel democratische, als republikeinse US senatoren en voor de Amerikaanse Rekenkamer. Winslow Wheeler zegt: “De US Airforce doet dit zichzelf aan, door toe te laten dat de aanschafkosten per vliegtuig totaal uit de hand lopen, zo is de F-22 Raptor drie keer duurder dan eerst gepland”. Over de F-35 Joint Strike Fighter is Winslow Wheeler eveneens kritisch, hij noemt het zelfs een “vliegende piano” en voorspelt dat de kostenoverschrijdingen van het JSF programma evenzeer uit de hand zullen lopen, als bij de F-22 Raptor. Winslow Wheeler is al jarenlang kritisch over de JSF: te duur, te zwaar, te complex en een risicovol traject door testen en productie elkaar te laten overlappen.
Eerder dit jaar verschenen meer soortgelijke artikelen, zoals in de National Journal van de hand van Sydney Freedberg, waarin de zorg wordt uitgesproken over de oude USAF vloot.

Gevolg : USAF koopt minder JSF’s

De Boeing KC-135 tankervliegtuigen zijn gemiddeld 46,5 jaar oud. De basis van de Amerikaanse luchtverdediging is momenteel nog steeds de F-15C/D Eagle, gemiddeld nu 23,2 jaar oud. De C-130E Hercules transportvliegtuigen gemiddeld 43 jaar oud, de “nieuwere” C-130H Hercules gemiddeld 31,8 jaar oud.. De snel verouderende vloot vergt feitelijk hoge investeringen, maar veel investeringsruimte is er door de hoge oorlogskosten niet. Deze combinatie was een van de redenen in februari 2007 om te gaan schuiven in de aanschaf van de JSF F-35A en het aantal af te nemen toestellen terug te brengen van 110 per jaar naar 48 per jaar. In een artikel van de Australische publicist Eric Palmer van 2 april 2008 met de “Waar is de 1763ste F-35 voor de USAF?” wordt duidelijk dat hierdoor het aantal JSF F-35A’s voor de US Airforce is teruggebracht van 1763 naar 1342. Stilzwijgend, want officieel wordt dit nog niet gepubliceerd. Maar de tabellen tonen het overduidelijk aan. In deze grafiek, die de JSFNIEUWS redactie toegestuurd kreeg, is te zien hoe de USAF er uit ziet in 2020: het aantal straaljagers teruggebracht van 2.350 tot 1.175; mits er niet verder in de budgetten wordt gesnoeid en mits bij de JSF geen verdere vertraging optreedt.

USAF in 2020: fighter capacity
Andere kant is, dat door de uitgestelde investeringen, de onderhoudskosten enorme oplopen. Of, zoals Generaal Michael Moseley, Staf-Chef van de USAF zegt: “Het is een dilemma, aan de ene kant uitgestelde investeringen om te bezuinigen, aan de andere kant door met oudere vliegtuigen langer te vliegen, lopen de kosten per vlieguur op; er is meer stilstand; en er zijn meer onderhoudsmensen nodig”. In de Airforce Times van 6 april staat een artikel hoe een F-16C de 7.000 uren heeft geklokt, maar dat de kosten per vlieguur hierbij inmiddels 50% hoger liggen.

Verandering in machtsbalans

Duidelijk is dat deze ontwikkelingen gevolgen zullen hebben voor de USA wat betreft de mogelijkheid om over circa tien jaar nog omvangrijke (lucht-)oorlogen te kunnen voeren. Dit zal invloed hebben op de geo-politieke machtsbalans in een snel veranderende wereld, waar China en India grote investeringen doen in defensiematerieel. Een andere ontwikkeling: de snelle verspreiding van zeer capabele Sukhoi SU-30 en SU-35 straaljagers. Dictators als Chavez van Venezuela (nabij de Nederlandse Antillen) schaffen deze aan, gefinancierd met oliedollars. Nieuwe defensie concepten zullen nodig zijn, om het oude concept van “coalitie oorlogen” onder de paraplu van de USA op te volgen.

JSFNIEUWS080406-KR.JG/jg

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.