Aug 25 2006

Aussies maken zich zorgen

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 15:10 onder Ontwikkeling JSF

Al een vaker dit jaar heeft Australië te kennen gegeven bezorgd te zijn over de levering van de JSF.
Voor Nederland zal een vertraging van de levering van de JSF geen grote problemen opleveren, maar Groot-Brittannië en Australië zijn er sterk van afhankelijk.

Australië is er altijd vanuit gegegaan dat ze vanaf 2013 de JSF geleverd krijgt. Vanaf 2010 zal de sterk verouderde F-111 Aardvark gefaseerd uit dienst worden genomen, maar een vertraging van het JSF project van een jaar zal het erg moeilijk maken om die plannen waar te kunnen maken.

Australië heeft tot nu toe 155 miljoen Australische dollars betaald voor deelname aan de ontwikkeling van de JSF. Voor een order van 100 stuks zal zo’n $16 miljard ($12,2 USD) moeten worden vrijgemaakt. Om geld te besparen heeft de Australische luchtmacht eerder dit jaar al besloten om het onderhoud aan de F-111 uit te besteden.

Het gevaar bestaat nu dat Australië een aantal jaar zonder een primaire jachtbommenwerper komt te zitten, als de productie van de JSF ook daadwerkelijk vertraging oploopt. Volgense de Australische Minister van Defensie Nelson is het grootste gevaar voor het JSF project de Amerikaanse politiek, die continu het budget van het JSF programma willen verminderen. Als het JSF programma verdere vertraging oploopt zal Australië genoodzaakt zijn om een alternatief te zoeken.

Zoals eerder gezegd zal een vertraging ook problemen opleveren voor Groot-Brittannië. In 2012 wordt een tweetal nieuwe vliegdekschepen in dienst genomen, waarvoor de marine de F-35B nodig heeft ter vervanging van de Harrier. Ook de Britten zullen dus hun verouderde kisten langer in dienst moeten houden, om te voorkomen dat twee gloednieuwe vliegdekschepen een aantal jaar voor niets wegroesten.

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.