Apr 14 2008

JSF in tijdnood voor offerte Noorwegen

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 14:50 onder Concurrentie, F-16

OSLO(N) - Vanmorgen vroeg berichtte de Norway Post dat de producent van de Joint Strike Fighter, Lockheed Martin, niet in staat zal zijn de deadline te halen voor het uitbrengen van de complete offerte voor levering van nieuwe straaljagers ter vervanging van de F16. Uiterlijk 28 april moeten deze offertes binnen zijn.

Een uitgebreider artikel in de Aftenposten verwijst naar de doorgaans goed ingelichte defensie analist John Berg op nieuwssite Klassekampen. Hij stelt dat Lockheed Martin niet in staat zal zijn alle specificaties (inclusief een bindende prijs), te kunnen opgeven op de vereiste datum. In het artikel staat dat een van de concurrenten, Saab, wel op tijd zal zijn. Peter Liander van Saab wil tegenover de Noorse pers niet speculeren op wat er gebeurt wanneer zij wel, en Lockheed-Martin niet op tijd zijn met een, complete, offerte. Saab geeft wel een gegarandeerd vaste prijs af. De uitrol van een nieuwe versie van hun toestel, de Super Gripen zal plaats hebben op 23 april 2008, meldt de website van de fabriek.
Het artikel in Norway Post meldt tevens letterlijk dat Eurofighter zich “nog steeds ziek voelt” vanwege de gang van zaken in het Noorse selectieproces. Hierover berichtte JSFNIEUWS reeds eerder en werden ook in Nederland Kamervragen gesteld. Harald Olsen schrijft op de Noorse luchtvaartsite Hangar.no, dat Eurofighter de uitnodiging inmiddels heeft teruggestuurd.

In het Noorse biedingsproces bij de F16 vervanging gaat het om drie kandidaten:
Presentatie Noorse JSF
Presentatie Noorse Saab Super Gripen
Presentatie Noorse Eurofighter
Desgevraagd benadrukte Pål Bjørseth, directe medewerker van de Noorse minister van Defensie mevrouw Anne-Grette Strom-Erichsen, tegenover een van de JSFNIEUWS redacteuren, dat de Noorse regering streeft naar een volstrekt objectief biedingsproces met gelijke kansen voor alle kandidaten. Inhoudelijk wil hij geen uitspraken doen over een van de kandidaten.
Klassekampen hierover: “Uitstel geven aan JSF voor de uiterste inleverdatum van 28 april stelt de regering voor een probleem: het zal de bestaande indruk versterken dat de JSF de voorkeur verdient”. Zo is ook in Noorwegen de JSF deze weken volop in het nieuws. Op 17 december 2008 moet in het Noorse Parlement de definitieve beslissing vallen.
Lockheed-Martin heeft later op de dag in een persverklaring via Reuters afstand genomen van de berichten zonder in details te treden over de compleetheid van de uit te brengen offerte en hoe bindend de prijs zal zijn.

JSFNIEUWS080414-EH/jg

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.