Feb 13 2013

Topman JSF en FYRA producent Finnmeccanica verhoord voor corruptie

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 16:50 onder Global F35 News

Den Haag - In Italië is de topman van Finnmeccanica gearresteerd op verdenking van corruptie. Finnmeccanica onderhoudt intensieve banden met JSF-producent Lockheed Martin en is daarnaast eigenaar van AnsaldoBreda, de producent van de omstreden Fyra-treinstellen.

Giuseppe Orsi wordt beschuldigd van betrokkenheid bij het aannemen van een vorm van steekpenningen in een deal met India voor de verkoop van 12 Agusta Westland helicopters voor een bedrag van US$ 750 miljoen. Orsi is de Chief Executive Officer van de Finmeccanica Group sinds mei 2011, vanaf December 2011 is hij tevens bestuursvoorzitter van de groep. Al sinds 1994 werkte hij voor dochterbedrijf Agusta-Westland. De huidige topman van deze helicopter divisie, Bruno Spagnolini, heeft huisarrest gekregen.

Corruptie stellig ontkend

Het bedrijf heeft in een korte persverklaring de steun uitgesproken voor topman Orsi en de beschuldigingen ten stelligste ontkend. Ook Orsi heeft in een persoonlijke verklaring de beschuldigingen afgedaan als “leugens”.

Nauwe banden met Lockheed Martin

Finmeccanica is het grootste defensie- en ruimtevaartconcern van Italië. Finnmeccanica is voor circa 30% in handen van de Italiaanse staat. In Nederland is Finnmeccanica inmiddels vooral bekend als moederbedrijf van AnsaldoBreda, de bouwer van de omstreden Fyra. Maar Finnmeccanica is veel en veel groter en onderhoudt via dochterbedrijf Alenia nauwe banden met Lockheed Martin in een decennium lange poging voet aan de grond te krijgen in de lucratieve defensiemarkt in de USA.
In 2002 en 2003 waren er op regeringsniveau intensieve contacten om Lockheed in contact te brengen met Finnmeccanica en betrokken te raken bij de bouw van de JSF; ondanks de Italiaanse betrokkenheid in de Eurofighter Typhoon. In het kader hiervan ondertekende Italië de ontwikkelingsovereenkomst voor de JSF en zegde een investering toe van circa US$ 1 miljard in de ontwikkeling van de JSF.

In 2005 won Finmeccanica een gezamenlijk bod met Lockheed Martin voor de bouw van de presidentiële transport helicopter. In 2007 won het een Amerikaans contract voor de bouw van 150 stuks C-27 transporttoestellen. Door bezuinigingen is een deel van de contracten overigens na 2009 weer ongedaan gemaakt. Samen met Lockheed Martin en de Italiaanse regering is er een contract voor de bouw van een JSF assemblagelijn in Italië.

JSFNieuws130213-JohnK

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.