Mrt 13 2013

Elsevier meent: “Minister Hennis-Plasschaert opent weg voor JSF ……”

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 16:09 onder Aanschaf JSF

UPDATED

Elsevier komt met het bericht, dat minister van defensie Hennis-Plasschaert concludeert dat Nederland het beste JSF’s kan aanschaffen en dat hier voldoende budget voor is.

Inmiddels heeft minister Hennis-Plasschaert aan de Tweede Kamer verteld “dat het hele bericht van Elsevier een ‘canard’ is“. En dat er geen enkel besluit over de vervanging is genomen door de regering.

In een document dat de titel heeft “In het belang van Nederland – De krijgsmacht voor vrijheid, veiligheid en welvaart” zou worden gezegd, dat voor de opvolging van de F-16, de Amerikaanse JSF een betere keus is, dan andere jachtvliegtuigen zoals de Zweedse Saab Gripen.
Elsevier bericht tevens, dat bronnen bij het ministerie zeggen dat hiermee de weg wordt geopend voor de aanschaf van 50 tot 55 JSF-toestellen door het kabinet-Rutte II. Hoe men dit binnen het ministerie van defensie denkt te financieren, het budget bedraagt circa €4,5 miljard wordt niet vermeld. Vandaag liet het Noorse Ministerie van Defensie in een samenvatting onder een persbericht over het JSM wapen nog weten, dat met de aanschaf van 52 toestellen een totaalbedrag van € 8,9 miljard (NOK 62 miljard) gemoeid zal zijn. Aangezien Nederland het zelfde type F-35A gaat kopen, betekent een budget van € 4,5 miljard een aantal van 26 toestellen, indien wij dezelfde prijs betalen als Noorwegen.

De Tweede Kamer werd verrast door het bericht in Elsevier en was inhoudelijk vandaag nog niet op de hoogte van het rapport.
Het lekken van het rapport naar Elsevier, lijkt dan ook eerder op een poging van medewerkers van Defensie vooruit te lopen op het debat in de Tweede Kamer, dat voor begin april gepland staat. Defensie woordvoerder Raymond de Roon (PVV) liet onmiddellijk weten: “Wat mijn fractie betreft: de PVV stelt zich nog steeds op het standpunt dat de F-16’s niet moeten worden vervangen door de F-35.

Vandaag werd overigens in Denemarken bekend, dat een keuze voor de JSF niet vanzelfsprekend is. Het parlement werd meegedeeld, dat in navolging van Canada, een volledig nieuwe evaluatie zal worden uitgevoerd voor de opvolging van de F-16. Kandidaten hierbij zijn de Boeing Super Hornet, Eurofighter Typhoon, Lockheed Martin F-35 en Saab Gripen E.

Bron: Elsevier, 13-maart-2013 “Minister opent weg naar aanschaf JSF

JSFnieuws130313-JB/jb

One Response to “Elsevier meent: “Minister Hennis-Plasschaert opent weg voor JSF ……””

  1. willemhagemanon 15 Mrt 2013 at 14:52

    Ongeacht wat het bericht in Elsevier van deze week waard is en welke politieke spelletjes er worden gepeeld is bekend dat de VVD een ferm voorstander is van de F-35 en onze minister van Defensie VVD-er is.

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.