Mrt 14 2013

Denmark: second JSF partner country with total new fighter evaluation

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 20:55 onder Aanschaf JSF, Andere JSF landen

UPDATED

Copenhagen DK – In an official press release Denmark confirmed it has restarted a competition to select a fighter jet to replace the fleet of F-16s of the Danish Air Force. The evaluation is part of the Danish multi-year planning 2013-2017. Planning is to prepare a final political decision in June 2015.

Denmark is a JSF partner country (development contribution in 2002), but will held an open competition. It is the second country that re-evaluatie an earlier JSF decision. In December 2012 Canada also on a re-evaluation for its fighter acquisition process though no official competition has yet been put in place and cancelled the sole-source decision (2010) to procure the F-35 after a very critical auditor and KPMG report.

The competition was frozen in April 2010, but Boeing, Eurofighter, Lockheed Martin and Saab all received an official letter Wednesday March 13, 2013 informing them that the Danish MoD resumed the purchase process for new fighters. Last autumn some preparations were done by visiting the USA manufacturers Boeing and the JSF Program Office. Remarkable fact is the confirmation that the Eurofighter Typhoon will re-enter the bidding process, after leaving it in 2007. Eurofighter withdrew in December 2007 from the Danish and Norwegian competition, as it believed that the F-35 Joint Strike Fighter was favored in the evaluation.

Current Fleet

The Royal Danish Air Force (RDAF or Kongelige Danske Flyvevåben) has one main operating base located at Skrydstrup with one fighter wing with two multi-role frontline squadrons (Esk 727 and Esk 730). A total of only 30 Lockheed Martin F-16AM/BM is still operational. Most of the twoseat 16BM are operated by Esk (Sqd)727 in its training role and the Esk (Sqd) 730 contributes to the NATO Rapid Reaction Force. Last operation was during the military intervention in Libya in 2011 when 6 Danish F-16 operated from Sigonella in Italy. In 2004, 2009 and 2010 the RDAF contributed to the NATO Operation Baltic Air Policing in Lithuania.

In the 1960s and 1970s the RDAF operated a number of US financed Lockheed F-104G Starfighters, North American F-100D and F-100F Super Sabres, and a fleet of Saab Draken fighter aircraft.

Low Operating and Support costs important

Danish Parliament knows a decision will have huge influence on the defence procurement budget for nearly a decade. Also the operating and support cost will affect the entire defense budget over 30-40 years ahead. Therefore low long term operating and support costs are important for Denmark.

Comeback of Eurofighter Typhoon

The comeback of Eurofighter is the most interesting fact. It may be a relatively strong candidate, because the plane is used by the close NATO allies Germany and Britain. Also Germany is a very important trading partner and the most important country for Danish export. There is some speculation about a possibility for Denmark to buying Eurofighters destined for the German Tranche 3b series or buying used Eurofighters Tranche ½ version from Germany, so that Germany can shift to the new Tranche 3b version. There were no legal or evaluation conditions that could give objections to a comeback of Eurofighter in the competition.
Eurofighter welcomed the invitation to join the New Danish Combat Aircraft Competition. Eurofighter CEO, Enzo Casolini, said: “We welcome the invitation of the Danish Government and we are pleased to enter into this international competition. Eurofighter Typhoon is the most advanced new generation combat aircraft that can fulfill the specific Danish requirements, including Arctic surveillance. We are ready to develop a strategic partnership with Denmark and provide opportunities for significant collaboration with Europe’s leading industrial nations.” In a press release they point at the fact that the Eurofighter programme has strong reliability in terms of delivery and price. “The aircraft itself is an effective, proven and trusted weapon system. A decision in favour of Eurofighter Typhoon would be a long-term investment into Denmark’s security and defence. Selecting Eurofighter Typhoon which is fully NATO-compatible would lead to reduced costs for Denmark with respect to logistics, training and interoperability during coalition missions. A total of about 650 Typhoon are ordered by Germany, the United Kingdom, Italy, Spain, Austria, Saudi Arabia and Oman.

SAAB claims “stronger than ever” position

Lennart Sindahl, Head of Saab’s business area Aeronautics, said in a reaction: “Our position to export Gripen to the world market is stronger than ever, particularly after the historical procurement order placed last month by Sweden for 60 Gripen and another possible 22 Gripen fighters for Switzerland“. Today Saab is in the unique postion to have a firm development contract for the next generation fighter with Sweden and Switzerland as customers. A strong competitive advantage of the new Gripen E are the low operating and support cost; NATO interoperability; long term Industrial contacts between SAAB and several companies in Denmark.
We note a great interest for Gripen worldwide and we follow the decision that has just been announced in Denmark. Now we are looking forward to receiving more information about the process,” explains Lennart Sindahl.

Dassault not invited

Dassault Aviation has not been invited to compete, and will not attempt to do so, company chief executive Eric Trappier told Defense-aerospace.com after the company’s March 14 press conference in Paris. He said that the European partners are the least likely to withdraw from the Joint Strike Fighter program. He added that this explains why Dassault did not re-compete in the Netherlands, which he said had made a lot of noise about holding a new competition but had ultimately stayed with the JSF. “It probably allowed them to obtain a better price from the Americans,” he said.

Evaluation process

Other candidates are the F-35 from Lockheed Martin; the Boeing Super Hornet and Saab’s Gripen Next Generation. There is requirement for 24-32 fighter aircraft dependent on price and budget.
The new evaluation process and final recommendation will be ready at the end of 2014. Final political decision has to be taken around June 2015.

Sources:
MoD Denmark; 13-mar-2013; Press Release “Valget af nyt kampfly starter igen”
Inside information Forsvarsministeriet and Kongelige Danske Flyvevåben

JSFNieuws130314-JB/jb

4 Responses to “Denmark: second JSF partner country with total new fighter evaluation”

 1. willemhagemanon 15 Mrt 2013 at 18:21

  Net als Canada, Australië, Italië en Turkije heroverweegt Denemarken de initiële keuze voor de JSF. Jammer dat dit na alle nieuwe feiten niet in Nederland gebeurt zoals onze minister van Defensie vorige maand heeft aangekondigd. Een dogmatisch tegen beter weten in volharden in de eerder genomen beslissing zo lijkt het wel. Dat Denemarken in de herevaluatie alsnog ook de keuze voor de Tyfhoon meeneemt is wellicht niet zo vreemd. Denemarken maakt aanspraak op gebiedsdelen in de noordelijke Atlantic waar de strijd om delfstoffen van de Noordpool recent aan het oplaaien is. De Tyfhoon is voor het verdedigen van Deense belangen aldaar (showing the flag) wellicht een betere kandidaat dan de JSF die primair is bedoeld voor offensieve operaties. Als je dan ook nog eens goedkoop tweedehands een van de eerste tiers Typhoon kunt kopen van je grootste exportland Duitsland en wellicht meer Typhoons dan F-35A dan verbaasd me het niet dat dit vliegtuig alsnog in de herevaluatie wordt meegenomen. Duitsland zit een beetje in de maag met hun eerste tiers Typhoons die voornamelijk geschikt zijn voor air defense en veel geld kosten voor een adequate update voor offensieve operaties.

 2. Hendrikson 16 Mrt 2013 at 9:07

  Ik heb eigenlijk een vraagje. Niet specifiek gerelateerd aan dit artikel. Anders dan dat volgens mij een Nederlandse competitie tussen Amerikaanse en niet Amerikaanse toestellen niet mogelijk is.

  Ik meen ergens gelezen te hebben dat aangezien wij binnen de NAVO een atoomtaak hebben met onze luchtmacht we in feite gedwongen zijn om met een Amerikaans toestel te vliegen.

  Dit omdat de Amerikanen de ballistische gegevens van de atoombom niet delen met niet-Amerikaanse vliegtuigbouwers.

  Een Nederlandse competitie zou dan alleen kunnen gaan tussen de JSF en de F/A-18E.

  Klopt dit?

 3. willemhagemanon 23 Mrt 2013 at 19:05

  Nee, dat klopt volgens mij niet en als het wel klopt, so what? Gooien we dat soort bommen toch niet meer. Waarom zouden we die überhaupt afgooien ergens in west europa of kruien we daarmee de wereld rond om her en der wat grootschalige ellende te veroorzaken met een derde wereldoorlog als gevolg? Past ook niet in de strategie van steeds minder collateral damage en het terugdringen van het kernwapen arsenaal. Wat wel geldt is de intrinsieke waarde van die bommen om daarmee als land je NAVO bondgenootschappelijke cohesie te onderschrijven. In het geval van, dan zijn we bereid tot inzet daarvan met alle gevolgen van dien. Maar zoiets geldt, hoe ambivalent ook, toch ook voor schurkenstaten die over atoomwapens, chemische en biologische wapens beschikken. Nog iets om over na te denken. Als Israël echt die potentiële nucleaire capaciteit van Iran wil voorkomen dan gooien ze toch een paar nukes op die ondergrondse grotten fabrieken. Daar hebben ze die nieuwste conventionele penetrater bom van de VS niet voor nodig. Het escalerend effect is hier bepalend en dat durft Israël niet aan. Dus wat is nog langer het nut van nucleaire bommen?

  Die vrij simpele parameters voor het afgooien van nukes (een gewone bom, met welliswaar een vernietigende uitwerking) kunnen simpel in elke weapon computer van welk vliegtuig dan ook worden opgenomen. Zelfs als dat chargerend niet zou kunnen schroef je gewoonweg de instelbare yield wat op en gooi hem bijna blindelings af. Succes verzekerd! Als de VS het opmemen van die parameters in een niet VS vliegtuig niet toestaat verliezen ze gewoonweg een nucleaire bondgenood. Noorwegen en Denemarken hebben geen amerikaanse nucleaire bommen op hun grondgebied, maar worden niet met minder egards behandeld dan Nederland.

  Wij hebben inderdaad nog steeds een atoomtaak waarover politiek niet mag worden gesproken en die de politiek zelfs ontkend. Hoe hypocriet kun je zijn als regering? Die gebakjes liggen overigens behoudens ergens in de UK en op Volkel ook op Kleine Breugel in België en Buchel in Duitsland om maar dicht bij huis te blijven. Mag formeel niemand het weten, maar generaties bewakingspersoneel, onderhoudstechneuten en vliegers zijn daar vele jaren van hun leven mee opgegroeid en hebben ermee geoefend, droog weliswaar en gelukkig maar. Die oude B62 bommen liggen al weer jaren opgeslagen in zogenaamde ‘vaults’. Dat zijn gaten in de bodem van een aantal shelters en die bommen worden volgens mij regelmatig verplaatst. De bewaking van die bommen en verplaatsing daarvan kost klauwen met geld en belemmert wellicht het flexibel operationeel gebruik van die shelters. Gelukkig of beter gezegd ongelukkig, heeft de KLu niet zo veel F-16 meer, dus zal dit aspect minder spelen. Vergis je niet in de effort van die gezamenlijk (US en NL) uitgevoerde bewaking. De Yanks zijn altijd in control and command en één stap over de lijn zonder een custodion volgens het two man concept of zoiets en je wordt simpelweg voor je ballen geschoten door de eerste de beste VS dienstplichtige. Weg ermee zou ik zeggen, of meer benefits van de VS omdat we zo loyaal met hun zijn. Zolang niemand eraan komt doen ze geen enkel kwaad en mag onze intrinsieke verbondenheid wel wat meer beloond worden.

  Comments RSS

 4. Hendrikson 23 Mrt 2013 at 20:22

  Willem, bedankt voor je antwoord.

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.