Apr 25 2008

Nieuwe Zuidkoreaanse F-15K order betekent uitstel JSF beslissing

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 22:51 onder Andere JSF landen

(NL) – Zuid-Korea koopt in het kader van de tweede fase van het Zuidkoreaanse F-X vervangingsprogramma opnieuw F-15K Eagles en stelt de beslissing over koop van de JSF daarmee uit naar 2011.

Rond 2000 startte in Zuid-Korea het F-X programma. Het programma behelst de aankoop van totaal 120 nieuwe straaljagers en bestaat uit drie fases. De toekenning van de order in de eerste fase vond plaats in 2002. Hierbij werden 40 Boeing F-15K Eagles gekocht. Dit is een variant voor Korea van de bekende F-15E Strike Eagle. De tweede fase bestond uit de aanschaf van 20 jagers. Lange tijd werd internationaal gedacht dat de rest van het F-X programma ingevuld zou worden met de JSF F-35A. Deze week maakte Defensie minister Lee Sang-hee bekend, dat in deze tweede fase opnieuw een serie F-15K Eagles zal worden aangeschaft, per stuk met een aanschafprijs van US$ 100 miljoen. Eén extra (21 in plaats van 20) omdat door onderhandelingen met Boeing binnen het budget ruimte ontstond voor 1 exemplaar extra, mede door prijsonderhandelingen en mogelijk als compensatie voor een eerder gecrashed exemplaar, waarbij sprake was van een (mogelijke) productiefout.

Kim Min Seok, Zuidkoreaans defensiespecialist, hierover

De redactie van JSFNIEUWS stelde defensiespecialist Dr. Kim Min Seok van het Koreaanse dagblad JoongAng Ilbo enkele vragen over de Koreaanse F-X jager competitie. Hij vertelt ons: ”Met name oude F-4 Phantoms en F-5 Freedom Fighters zijn aan vervanging toe en het streven is dat zoveel mogelijk gestandaardiseerd wordt”. Omdat de indruk bestond, dat Zuid-Korea één van de eerste niet- JSF-partnerlanden zou zijn, die de JSF zou kopen, vroegen we hiernaar. Kim Min Seok hierover: “Er zijn op dit punt nog teveel onzekerheden, daarom zal pas in 2011 besloten worden, bij de derde fase van het F-X programma, of we JSF’s gaan kopen”. Op de vraag of er overwogen wordt Europese toestellen te kopen is hij tamelijk stellig: “Nee, feitelijk is de druk vanuit de Amerikaanse regering op Zuid-Korea zo groot, dat dit vrijwel ondenkbaar is”. Hij voegt hier aan toe: “Daarnaast is Lockheed Martin zodanig betrokken in een samenwerking met de Koreaanse luchtvaartindustrie bij de productie en de co-marketing van de Koreaanse T50 Golden Eagle trainingsvliegtuigen, dat een andere keuze deze samenwerking zou frustreren. De druk vanuit Lockheed is zeer groot”. Tot slot vroeg JSFNIEUWS hem, of de keuze van de JSF voor Zuid-Korea dan vast staat? “Nee”, zegt Kim Min Seok, “onze feitelijke voorkeur gaat uit naar de F-22 Raptor, maar deze wil Amerika tot nu toe niet aan ons verkopen, mogelijk om niet het JSF programma in de weg te zitten”.

Verwachting JSF orders uit Azië

Op de Singapore Airshow dit voorjaar gaven topmensen van Lockheed-Martin nog duidelijk aan op korte termijn vanuit Azië aankoopbeslissingen te verwachten. Deze zouden uit Japan of Zuid-Korea moeten komen. Maar voor de korte termijn valt Zuidkorea nu dus af. In 2011 neemt de Koreaanse regering de volgende aankoopbeslissing voor een serie van 60 straaljagers, deze moeten van de zogeheten 5e generatie zijn en over “stealth” eigenschappen beschikken en tussen 2014 en 2019 geïntroduceerd worden. Of dit de JSF zal worden is dus vooralsnog niet duidelijk. Deze koop van 21 Eagles betekent wel een evenredige vermindering van het aantal te kopen JSF’s. Deze week zei Lockheed’s financiële topman tegenover Bloomberg bij de presentatie van de kwartaalcijfers pas in 2010 de eerste internationale JSF order te verwachten. Zo is ook uit Taiwan nog geen enkel teken voor een JSF beslissing. Sterker nog, op korte termijn verwacht Lockheed-Martin vanuit dit land een order voor opnieuw 60 splinternieuwe F-16’s.

Japan

Wat betreft Japan: deze is telkens nadrukkelijk genoemd als mogelijke JSF klant. In de competitie voor modernisering van de Japanse luchtmacht speelt “stealth” als eigenschap geen grote rol. Vorig jaar deed Japan nog uitgebreide test- en evaluatie vluchten met de F-15E Eagle op Seymour Johnson Air Force Base in de USA. Boeing zegt dat ze aanvragen voor voorstellen (RFP’s, Requests for Proposal) van Japan verwacht in augustus of september van dit jaar. Wel is het bekend dat enkele weken geleden een delegatie van 30 Japanners de Lockheed-Martin fabriek (waar de JSF wordt gemaakt) in Fort Worth bezocht. Japan heeft nog geen voorkeur uitgesproken voor de JSF en dringt sterk aan bij de Amerikaanse regering om in plaats van de JSF de F-22 te mogen kopen, waarvoor een Amerikaans exportverbod geldt. In ieder geval houdt het uitstel van de Aziatische JSF beslissingen en de keuze nog door te gaan met de huidige alternatieven voorlopig de productielijn voor de F-15 Eagle bij het Amerikaanse Boeing open tot eind 2012 en voor de F-16 bij Lockheed-Martin tot ver na 2010.

Bronnen: Korea Herald en gesprek van JSFNIEUWS met Dr. Kim Min Seok, Joong Ang Ilbo.

JSFNIEUWS080425-JG/jg

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.