Archief van de augustus, 2006

Aug 31 2006

F-16 vlieger verongelukt in Afghanistan

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl onder F-16

Vanochtend vroeg is een een F-16 jachtvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht in de provincie Ghazni verongelukt. De vlieger is hierbij helaas om het leven gekomen. De familie van de omgekomen vlieger is over deze tragische gebeurtenis inmiddels geïnformeerd. Dat heeft de directeur operaties, generaal-majoor Eikelboom vanavond (31 augustus) bekend gemaakt. Hij heeft de volgende tekst uitgesproken:

“Vanochtend vroeg is een een F-16 jachtvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht in de provincie Ghazni verongelukt. De vlieger is hierbij helaas om het leven gekomen. De familie van de omgekomen vlieger is over deze tragische gebeurtenis inmiddels geïnformeerd.

De 29 jarige vlieger is afkomstig van de vliegbasis Volkel.

De F-16 afkomstig van de thuisbasis Kabul was voor ondersteuning van ISAF grondtroepen onderweg naar het zuiden van Afghanistan.

Het toestel is terechtgekomen in onherbergzaamgebied in de provincie Ghazni, even ten noorden van de provincie Uruzgan. Het toestel vloog op het moment van het ongeluk op grote hoogte, waardoor het kan worden uitgesloten dat het toestel is neergeschoten. Wij gaan daarom uit van een ongeval.

De vlieger en het wrak zijn gevonden door een Amerikaans reddingsteam.

Naar de oorzaak van het ongeval wordt door de Koninklijke Luchtmacht een onderzoek ingesteld.

Wij zijn bedroefd om het verlies van een fijne en prima collega, maar ook trots op zijn inzet voor deze belangrijke missie.

Onze gedachten zijn bij de nabestaanden van onze collega.”

Bron: Ministerie van Defensie.

Nog geen reacties op dit bericht. Vragen of opmerkingen zijn welkom!

Aug 31 2006

Discussie Aanschaf JSF Barst Los

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl onder Aanschaf JSF

Daags na het einde van het zomerreces lijkt de discussie over de aanschaf van de JSF, samen met de verkiezingsstrijd, in alle hevigheid te zijn losgebarsten. De linkse oppositie, met de Partij van de Arbeid voorop, liet enkele maanden geleden al weten geen stuiver meer uit te willen geven aan het JSF project.

De Telegraaf schrijft vandaag dat “Een Kamermeerderheid van CDA, VVD en LPF steunt het kabinet in zijn voornemen om door te gaan met deelname in de Joint Strike Fighter, de opvolger van de F-16″, en dat ook D66 nu voor de aanschaf van de JSF is, mits in 2010 nog van de aanschaf af kan worden gezien.
Volgens PvdA kamerlid Blom houdt de Amerikaanse rekenkamer nog steeds rekening met kostenoverschrijdingen, zo schrijft de Volkskrant. “We kunnen veel beter in 2014 een kant-en-klaar vliegtuig kopen”, aldus Blom in de Telegraaf.

Aanstaande zaterdag zal JSF Nieuws een uitgebreide voor- en tegenanalyse over de aanschaf van de JSF publiceren.

Nog geen reacties op dit bericht. Vragen of opmerkingen zijn welkom!

Aug 30 2006

Overdracht Eerste F-16’s aan Chili

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl onder F-16

Vanaf de vliegbasis Twenthe vertrekken maandag 4 september de eerste zes aan Chili verkochte F-16’s. In totaal heeft Chili achttien jachtvliegtuigen van Defensie overgenomen.

Na de reis, die onder meer via de Canarische Eilanden en Brazilië verloopt, worden de toestellen op vrijdag 8 september overgedragen aan de Chileense luchtstrijdkrachten. De F-16’s maken de oversteek met behulp van een KDC-10 tankvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht.

De KLu verleent de komende twintig maanden technische en personele ondersteuning aan de Chilenen via een zogenoemd ‘On Site Support Team’, bestaande uit een vlieger en elf man technici.

De verkoop van de F-16’s is onderdeel van de maatregelen uit de Prinsjesdagbrief 2003. Het totale Nederlandse arsenaal aan jachtvliegtuigen wordt teruggebracht van 137 naar 108. Die reductie moet resulteren in lagere exploitatiekosten, een verbeterde inzetbaarheid van de resterende toestellen en ruimte voor investeringen zoals bijvoorbeeld precisiewapens.

Bron: Ministerie van Defensie

Nog geen reacties op dit bericht. Vragen of opmerkingen zijn welkom!

Aug 29 2006

Motor- en taxi tests starten deze week

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl onder Ontwikkeling JSF

Vanaf deze week gaat Lockheed de motor van het F-35 AA-1 vliegtuig uitvoerig testen, om de target voor de eerste vlucht te halen. Ondanks eerdere berichten en officiële bevestigingen dat de eerste vlucht pas in november of december plaats zal vinden, gaat Lockheed er voor alsnog vanuit dat er eind oktober gevlogen kan worden.
Vanaf begin september zal de eerste F-35 Lightning II taxi tests uitvoeren.

De reden voor de tot drie maanden opgelopen vertraging was een gewichtsprobleem, wat inmiddels is opgelost.

» Bron, met meer informatie: FlightGlobal.com.

Nog geen reacties op dit bericht. Vragen of opmerkingen zijn welkom!

Aug 28 2006

Kamerleden naar VS voor overleg over JSF

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl onder Aanschaf JSF

(Novum) - Zeven Tweede Kamerleden van de vaste Kamercommissie van Defensie zijn zondagmiddag naar de Verenigde Staten vertrokken. Zij gaan met de Amerikaanse regering overleg voeren over de ontwikkeling van het gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter (JSF). Het werkbezoek duurt tot woensdag.

De commissie, onder leiding van PvdA-Kamerlid Nebahat Albayrak, voert in de VS ook gesprekken met leden van de Amerikaanse rekenkamer en het Congres. Verder is een bezoek gepland aan het hoofdkantoor van vliegtuigbouwer Lockheed Martin Aeronautics Company in Fort Worth, Texas. Lockheed Martin is de hoofdaannemer van het project De JSF werd vrijdag in Fort Worth tijdens een ceromie met vertegenwoordigers van alle deelnemende landen, inclusief Nederland, omgedoopt tot F-35 Lightning II.

» Lees het volledige artikel op: Elsevier.nl

Nog geen reacties op dit bericht. Vragen of opmerkingen zijn welkom!

Aug 25 2006

‘Afzien van JSF is gemiste kans kenniseconomie’

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl onder Aanschaf JSF

DEN HAAG - Afzien van deelname in de productie van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig JSF betekent het missen van een ‘unieke kans’ voor de Nederlandse kenniseconomie. Dat staat in een rapport dat het NIVR (Nederlands Instituut voor Vliegtuigontwikkeling en Ruimtevaart) vrijdag heeft aangeboden aan staatssecretaris Karien van Gennip van Economische Zaken.

De CDA-bewindsvrouw maakte duidelijk dat het kabinet vasthoudt aan het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst hierover met de Verenigde Staten, eind dit jaar, ook al is de linkse oppositie daar tegen.

Het NIVR kreeg in januari de opdracht de gevolgen van deelname aan de JSF, inmidels omgedoopt in F-35 Lightning 2, voor de Nederlandse kenniseconomie in kaart te brengen, omdat de Tweede Kamer daarover meer duidelijkheid wilde. Het NIVR laat zich in het rapport dan ook niet uit over de JSF vanuit militair oogpunt.

De Nederlandse bedrijven die zich bezighouden met het bouwen van vliegtuigen besteden gemiddeld 11 procent van hun omzet aan onderzoek en ontwikkeling, vier keer zo veel als in de industrie als geheel. Het NIVR raamt voorzichtig een productie van in totaal 4500 JSF-toestellen en dat zou voor Nederland een omzet met zich brengen van 6 miljard dollar. Dat zou dus bij het bedrijfsleven leiden tot 660 miljoen dollar aan onderzoek en ontwikkeling, hetgeen gelijk staat aan werk van 250 onderzoeksmedewerkers gedurende een periode van 25 jaar. ‘Een dergelijke kans komt de komende jaren niet meer voor,’ aldus het NIVR.

Bron: ANP/ de Volkskrant

Het NIVR rapport kunt u via onderstaande link downloaden, het is een PDF bestand van 10MB. Mocht u geen PDF reader hebben, dan kunt u die hier gratis downloaden.

NIVR-rapport: ‘JSF verankert sterke impuls aan Nederlandse kenniseconomie’

Nog geen reacties op dit bericht. Vragen of opmerkingen zijn welkom!

Aug 25 2006

Aussies maken zich zorgen

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl onder Ontwikkeling JSF

Al een vaker dit jaar heeft Australië te kennen gegeven bezorgd te zijn over de levering van de JSF.
Voor Nederland zal een vertraging van de levering van de JSF geen grote problemen opleveren, maar Groot-Brittannië en Australië zijn er sterk van afhankelijk.
Lees verder »

Nog geen reacties op dit bericht. Vragen of opmerkingen zijn welkom!

Aug 25 2006

Meer Indicaties Vertraging JSF Project

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl onder Ontwikkeling JSF

Eerder deze week meldden bronnen binnen het Pentagon al dat budgetgegevens van de Amerikaanse Marine erop duiden dat het JSF project met 14 maanden vertraagd gaat worden (zie Vertraging Eerste Vlucht en Productie JSF).
Persbureau Reuters heeft de hand weten te leggen op die gegevens.
Lees verder »

Nog geen reacties op dit bericht. Vragen of opmerkingen zijn welkom!

Aug 22 2006

Vertraging Eerste Vlucht en Productie JSF

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl onder Ontwikkeling JSF

Al eerder dit jaar werd het duidelijk dat de eerste vlucht van de JSF, welke aanvankelijk gepland stond voor augustus, vertraagd zou gaan worden. Gisteren vertelde het hoofd van het JSF programma, Brigadier Generaal Charles Davis, aan Janes dat de eerste vlucht nogmaals is uitgesteld tot uiterlijk december van dit jaar.

De door Lockheed Martin vastgestelde datum van 31 oktober zal waarschijnlijk niet gehaald worden, zo liet hij weten.
Lees verder »

Nog geen reacties op dit bericht. Vragen of opmerkingen zijn welkom!

Aug 21 2006

Pro F-35 Senator Blumenthal and his payments by US Defence Industry

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl onder Global F35 News

The new chairman of the US Senate Committee on Armed Services - AirLand subcommittee told reporters he had a clear solution for the troubled F-35 program: “Fully fund it“.

His name? Senator Richard Blumenthal (D-Conn.), was handed the panel’s AirLand subcommittee gavel Tuesday morning.
He told a Defense News reporter on Tuesday 11-mar-2014: “I’m a supporter of the Joint Strike Fighter. And I’ll continue to be. A lot of the problems have been resolved. I’m hoping it will [avoid] any further obstacles or funding challenges.

He didn’t tell the reporter that both Lockheed Martin (2011 and 2012) and F135 engine manufacturer United Technologies (2011) were paying considerable amounts to him during his election campaign as a senator.

Lobbying in a so called democracy or the corruption of a so-called banana republic….. What’s the difference?

Source:
Defense News; 11-mar-2014 “New SASC AirLand Chairman on F-35 Remedy: Fully Fund It
MapLight website, revealing moneys influence on politics; Richard Blumenthal

Nog geen reacties op dit bericht. Vragen of opmerkingen zijn welkom!

Volgende »