Archief van de december, 2006

Dec 16 2006

LIGHTNING II KIEST LUCHTRUIM

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl onder Ontwikkeling JSF

De eerste F-35 Lightning II kiest het luchtruimDe eerste Lockheed Martin F-35 Lightning II, nu nog beter bekend als de Joint Strike Fighter, heeft vandaag een geslaagde eerste vlucht gemaakt vanaf de vliegbasis in Fort Worth, Texas USA. Hoofdpiloot van het testprogramma Jon Beesley had de eer deze primeur te volbrengen. “De Lightning II voldoet voortreffelijk”, zei hij.

Na het opstijgen van deze CTOL-versie (conventional takeoff and landing) van de F-35 stuwde de Pratt & Whitney F135 turbofan-motor het toestel moeiteloos naar een hoogte van 15.000 voet en bleef in totaal zo’n 35 minuten in de lucht. Twee F-16 Fighting Falcons en een F/A-18 Hornet fungeerden als hazen.

De eerste vlucht vormt de start van een testprogramma dat 12.000 vlieguren omvat om alle onderdelen die in de laboratoria al zijn getest, te valideren. De Amerikaanse luchtmacht, marine en Marine Corps en de marine en luchtmacht van het Verenigd Koninkrijk hebben plannen om in totaal 2581 F-35’s aan te schaffen. Italië, Nederland, Turkije, Canada, Australië, Denemarken en Noorwegen zijn partners in het programma en staan op de rol voor zo’n 700 toestellen.

» Bron: Ministerie van defensie

Volgens de eerste berichten is de vlucht succesvol verlopen.

Nog geen reacties op dit bericht. Vragen of opmerkingen zijn welkom!

Dec 12 2006

Meer partners ondertekenen overeenkomst, eerste vlucht nabij, en meer…

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl onder Aanschaf JSF, Ontwikkeling JSF

Na Nederland hebben nu ook Groot-Brittannië, Canada en Australië een overeenkomst ondertekend om de volgende fase van de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter te beginnen.
Hoewel nog niet bevestigd, voor zover dat kon worden uitgezocht, heeft ook Turkije vandaag deze overeenkomst ondertekend.
Lees verder »

Nog geen reacties op dit bericht. Vragen of opmerkingen zijn welkom!