Mrt 27 2014

Nederlandse journalisten maken kennis met US/F-35 ambassadeur Broas

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 18:01 onder Global F35 News

Deze week was er een, door de Amerikaanse ambassade georganiseerde, bijeenkomst, waarin Nederlandse journalisten konden kennismaken met de nieuwe US ambassadeur voor Nederland, de heer Timothy Broas, werkzaam voor advocatenkantoor Winston & Strawn. Voor de Nederlandse journalistiek misschien nuttig om eens wat achtergrond onderzoek te doen naar deze persoon.

Volgens de eigen website (september 2013) specialist in witte boorden criminaliteit, corruptie en productaansprakelijkheid. Het kantoor onderhoudt goede banden met Lockheed Martin (zie deze PDF, Lobby Report 2003).

Bij zijn verdediging van zijn nominatie in de Amerkaanse senaat, in september 2013 zei hij het volgende:
Nederland heeft besloten, hoewel parlementaire bevestiging nog moet volgen, om 37 Joint Strike Fighters te kopen. Dat is een aanzienlijk aantal, voor welk land, klein of groot. Maar als ik ambassadeur word, zal ik mij inspannen tot het uiterste om te zorgen dat het ook doorgaat, en zal mij inspannen om ze zo ver te krijgen dat dit er meer worden”.

Kans neemt toe: “Niet meer, eerder minder F-35’s”

Inmiddels is, zoals bekend sinds november 2013 de parlementaire goedkeuring binnen. Nu nog de inspanning om Nederland zo ver te krijgen, dat dit er meer worden. Want of de 37 toestellen betaalbaar zijn, moet in 2015 bij de contractonderhandelingen blijken. Intussen gaan er steeds sterkere geruchten binnen het Ministerie van Defensie, dat zelfs de aanschaf van 37 toestellen een serieus probleem lijkt te worden, eerder moet gedacht worden aan een neerwaartse bijstelling (richting 30-32?), dan aan een opwaartse bijstelling.

Wie is deze nieuwe ambassadeur?

Hij was sinds 1995 werkzaam als partner in het advocatenkantoor Winston & Strawn LLC. Ook zijn achtergrond, moet de Amerikaanse Senaat mogelijk hebben aangesproken. Op zijn website stond vermeld dat Timotry Broas “Een vooraanstaande advocaat is met ruime ervaring in het verdedigen van witte boorden criminelen.”
Broas meldt, dat hij vooral clienten adviseert bij strafzaken en geschillen met betrekking tot overtreding of in relatie tot wetgeving inzake:
- Fraude
- FCPA (Foreign Corrupt Practices Act)
- Antitrust wetgeving (voorkomen monopolie posities)
- Corruptie
- Nationale veiligheid
- Complexe overheidsregels
- Product aansprakelijkheid

Hij verdedigde bijvoorbeeld mensen, die worden aangeklaagd op grond van deze Amerikaanse wet: “Knowingly and willfully making any false, fictitious, or fraudulent statements or representations may be a felony under the Federal Criminal False Statement Act (18 U.S.C. Sec 1001), punishable by a fine of up to $10,000, up to five years in prison, or both.

De wetten zijn goed, de advocaten nog beter.

Meer achtergrond inzake kandidaat-ambassadeur Timothy Broas

In 2012 werd hij, toen al sprake was van een mogelijke nominatie, aangeklaagd wegens het rijden onder invloed, te snel rijden en verzet bij zijn arrestatie. De serieuzere beschuldigingen werden later ingetrokken en hij is nooit formeel veroordeeld.
Timothy Broas haalde bijna US 1 miljoen op aan donaties voor Obama’s verkiezingscampagnes de afgelopen jaren. Mr. Broas zamelde voor Obama’s 2012 campagne zelfs meer dan US$500,000 op bij bekenden en “goede relaties”. Zijn benoeming wordt door sommigen gezien als beloning voor zijn loyaliteit aan het beleid van Obama.

Achtergrond Winston & Strawn – werkzaam voor o.a. Lockheed Martin

Winston & Strawn LLP is een internationaal werkend advocatenkantoor, waar ongeveer 900 advocaten werkzaam zijn in circa 15 vestigingen in de USA, Europa en Azië. Het kantoor is bekend geworden vanwege de beslissende overwinning die ze inboekten voor Microsoft Corporation in de aanklacht alsof Microsoft de antitrust wetten overtreden en een monopolie positie nastreven met bepaalde producten. Hiervan werd Microsoft vrijgesproken.
In juni 2013 kwam het kantoor Winston & Strawn nog in het nieuws na overname van de advocatenpraktijk van Gerald Shargel, de bekende en succesvolle verdediger van mafia bazen en corrupte politici.

Lobbyist voor Lockheed Martin in cruciale periode

Tot de klanten van Winston & Strawn behoren volgens de website de JSF contractpartners Lockheed Martin en Northrop Grumman. In het verleden werd door dit kantoor intensief gelobbyed (zie onderzoek) voor Lockheed Martin in de cruciale fase van JSF beslissingen tussen 1997 en 2004. Zie o.a. deze “PDF Lobbying Report Lockheed – Winston 2003

Bronnen:

NRC; 19-juli-2013; “Advocaat Timothy Broas wellicht toch ambassadeur VS in Nederland
The White House Press Office; 18 juli 2013; “President Obama Announces More Key Administration Posts”
Washington Post; 27-apr-2012; “Major Obama ‘bundler’ nominated for Dutch ambassador’s post”

One Response to “Nederlandse journalisten maken kennis met US/F-35 ambassadeur Broas”

 1. Hendrikson 28 Mrt 2014 at 19:50

  eerder moet gedacht worden aan een neerwaartse bijstelling (richting 30-32?), dan aan een opwaartse bijstelling.
  ——–
  Dan kunnen ze gelijk de nieuwe naam voor de KLu introduceren.

  Koninklijke Lucht

  Dat macht kan voortaan achterwege blijven.

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.