Jun 03 2008

Lockheed onder vuur over boekhoud methoden

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 16:04 onder Ontwikkeling JSF

Fort Worth(USA) – De Amerikaanse organisatie Project on Government Oversight heeft beslag weten te leggen op een Pentagon rapport uit augustus 2007, waaruit zou blijken dat de systemen voor planning en kostenbeheersing van Lockheed al sinds 2001 onbruikbare of onbetrouwbare informatie genereren.

Vanmiddag bracht Nick Swellenbach van Project on Government Oversight het nieuws over dit rapport naar buiten, op de dag dat John Young,, assistent-staatssecretaris van Defensie voor materieelaankopen, een belangrijke vergadering heeft met Defense Commissie van de Senaat over de budgetoverschrijdingen in grote defensieprojecten.
Nick Swellenbach vraagt zich af: “Kunnen we onze belastingdollar nog toevertrouwen aan Lockheed Martin ?”.
Het Pentagon’s Defense Contract Management Agency schrijft, dat het systeem bij de vestiging van Lockheed in Ft. Worth tekort schoot op 19 van de 32 gestelde criteria, die het Pentagon eist van defensie contractpartners ter bewaking van hun projecten. Het rapport van 48 bladzijden is in handen gekomen van Bloomberg News. Het beslaat de periode van augustus 2001 tot juni 2007 inzake het JSF project. Het rapport werd in november 2007 al verstrekt aan John Young, maar is al die tijd kennelijk achtergehouden. (zie JSFNIEUWS, zaterdag 31 mei over de achtergrond van voormalige Lockheed topmensen die nu bij het Pentagon werken).

Wat staat in het rapport

De tekort schietende administratie zorgde er bijvoorbeeld voor dat een kostenoverschrijding van US$ 260 miljoen uit 2002, pas in augustus 2007 aan het licht kwam. Het rapport beschrijft hoe het management van Lockheed Fort Worth twijfelachtige verschuivingen heeft gedaan in een aantal gevallen, geld gebruikend uit projectreserves van projecten die binnen budget bleven en deze verschuivend naar projecten met een budgetoverschrijding. Dit zorgt soms voor foutief weergegeven projectprestaties. Uiteraard kan dit gevolgen hebbem voor voorspellingen van toekomstige kosten van productie en vlieguren. Een grote meerderheid van de managers kon niet uitleggen of toelichten wat de uiteindelijke kosten zouden zijn voor hun project ten opzichte van de oorspronkelijke verwachting. Dit is een harde Pentagon eis ten aanzien van defensie leveranciers om de kosten te kunnen bewaken en beheersen. Het rapport spreekt van een “ernstige aantasting van de systeem discipline” die “uiteindelijk de lange termijn stabiliteit van het project in gevaar brengt”. “Tijdige signalering van kosten overschrijdingen is onmogelijk” en “onverwachte kosten verrassingen zijn de norm”.

Gevolgen

Lockheed woordvoerder John Smith heeft gezegd dat “sinds november 2007 werken we nauw samen met de Defense Contract Management Agency op dit punt en inmiddels is een plan voor het aanbrengen van verbeteringen goedgekeurd”.
De vaste commissie voor defensie van de Senaat heeft aangekondigd een hoorzitting over de gang van zaken te willen houden.

Bron : Reuters 3 juni 2008

JSFNIEUWS080603-NB/nb

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.