Jun 25 2008

JSF “onderhoudsvallei” komt in USA

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 7:38 onder Aanschaf JSF

Den Haag – De Amerikaanse luchtmacht heeft definitief besloten al het toekomstige reparatie werk voor de JSF F-35 toestellen te concentreren op Hill Airforce Base in de USA. Dit heeft invloed op de Nederlandse plannen inzake de Brabantse “maintenance valley”.

Hill Air Force Base is de grote winnaar geworden in de strijd om het toekomstige JSF onderhouds- en reparatiewerk. De Air Force Material Command heeft afgelopen vrijdag 20 juni bekendgemaakt dat bij het op Hill AFB gevestigde Ogden Air Logistics Center al het toekomstige reparatiewerk voor de US Airforce toestellen zal worden geconcentreerd.
De regionale (Noord Utah) Republikeinse afgevaardigde Robert Bishop, die hier hard voor gelobbyed heeft in Washington zei via zijn woordvoerder Scott Parker in een reactie: “De formele luchtmachtbeslissing, hoewel niet onverwacht, is goed nieuws voor deze regio en een belangwekkende stap voor de ontwikkeling van Ogden Air Logistics Center”. Al het grote onderhoudswerk voor alle JSF F-35 voor de US Airforce zal hier worden geconcentreerd. Het zal tevens het primaire, wereldwijde kennis- en onderhoudscentrum worden voor werk aan airframes, luiken, kleppen, enzovoorts. Oklahama City in de USA is definitief aangewezen als wereldwijd kennis- en onderhoudscentrum voor groot onderhoud aan motoren en voor complete motorenrevisies van de Pratt&Whitney F135 motoren.

Brabant “maintenance valley” ?

Deze bekendmaking is voor Nederland van groot belang in het licht van de komende discussie over de Business Case. Nog op 3 april 2008 schreef de NIFARP in een brief aan de regering, dat “de vliegbases Woensdrecht en Hoogerheide zullen uitgroeien tot een ‘onderhoudsvallei’ met een omzet van minstens twee keer de aanschafprijs van de JSF”. Deze veronderstelling is gebaseerd op rapportages, die onder andere onder Statenleden van de Provincie Brabant hebben gecirculeerd en waarin staat dat er door Europese landen 750 JSF’s gekocht zullen worden en dat de USAF circa 750 JSF’s zal stationeren in Europa, waardoor in principe het onderhoud voor 1.500 JSF’s in Brabant gedaan kan worden. Los van het feit dat er geen enkele onderbouwing is voor deze aantallen (zie JSFNIEUWS 12 juni 2008), zal dus zeker het Amerikaanse onderhoudswerk niet in Brabant gaan plaats vinden. Er zal hooguit in een meest optimistisch scenario sprake zijn van onderhoud voor 300 JSF’s in Brabant, dus hooguit 20% van wat NIFARP stelt in de brief van 3 april 2008. Met deze Amerikaanse beslissing lijkt deze voorgespiegelde “miljarden omzet” definitief in rook op te gaan.

BRON: Nieuwsbericht op website senator Robert Bishop

JSFNIEUWS080625-JG/jg

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.