Jun 26 2008

Zuid Korea sceptisch over stealth jagers

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 22:30 onder Andere JSF landen

UPDATED 27-JUN-08

Den Haag - De Zuidkoreaanse Luchtmacht heeft zich kritisch uitgelaten over de mogelijke aanschaf van Amerikaanse stealth toestellen. Dit is een houding die afwijkt van een eerder uiterst positieve houding ten aanzien van de aankoop van de JSF.

Voornaamste argument is de verwachting dat er hoge operationele kosten en onderhoudskosten zullen zijn. Brigade generaal Lee Hee-woo, van de Zuidkoreaanse luchtmacht hierover: “Er zijn tal van vraagtekens of we wel F-22 Raptor of F-35 (JSF) toestellen moeten kopen, gelet op de lage kosteneffectiviteit van deze toestellen in verhouding tot de prestaties die nodig zijn voor ons Zuidkoreaanse schiereiland”. Hij voegde hieraan toe dat de zogeheten 5e generatie stealth capaciteiten andere eigenschappen nadelig beïnvloeden, zoals bereik, wapenlast, snelheid en duurvermogen in een gevecht. Letterlijk zei hij: “In termen van gevechtscapaciteit hebben “stealth” straaljagers weinig voordeel ten opzichte van 4,5e generatie en andere toestellen in lucht-lucht operaties. Daar staat tegenover dat deze niet-stealth toestellen grotere wapenlasten onder de vleugel kunnen meenemen en daardoor effectiever zijn dan stealth toestellen die intern een wapenlast vervoeren, in het bijzonder na het uitschakelen van vijandelijke anti-luchtdoel systemen”.

Zoals JSFNIEUWS op 25 april 2008 al berichtte kocht Zuid-Korea in het kader van de tweede fase van het Zuidkoreaanse F-X vervangingsprogramma opnieuw 21 F-15K Eagles en stelde de beslissing over koop van de JSF daarmee uit naar 2011. Door de discussie van binnenuit de Zuidkoreaanse luchtmacht is het zelfs mogelijk dat een totaal andere keuze wordt gemaakt. Het is bekend dat meerdere Europese fabrikanten nog recent bezocht zijn door Zuidkoreanen om nader te praten over militair-industriële samenwerking inzake het Koreaanse F-X vervangingsprogramma.

Bron: The Korea Times, 26 juni 2008, auteur Jung Sung-ki “S.Korean Airforce sceptical about stealth fighters”
Meer achtergrond: Eric Palmer, 27 juni 2008, Where will KFX lead

JSFNIEUWS080626-NB/nb

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.