Jun 30 2008

Defensieministers komen en gaan. Wij blijven.

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 8:19 onder Andere JSF landen

Williamtown(AUS) – In de Sydney Morning Herald stond zondag 29 juni een artikel over de voortdurende machtsstrijd tussen de ambtelijke en politieke defensietop tegen de achtergrond van de Australische discussie over de aanschaf van de JSF.

De Sydney Morning Herald schrijft in een artikel “Defence into attack : “Er is een gezegde op het Australische defensie hoofdkwartier Russell Hill in Canberra, dat luidt als volgt: ‘Ministers (Staatssecretarissen) van defensie komen en gaan. Maar wij zijn hier om te blijven’. Wat werkelijk bedoeld wordt: ‘De minister en staatssecretaris van defensie denken dat ze ons aansturen. Maar in werkelijkheid sturen wij hen aan.’ De Sydney Morning Herald beschrijft verder hoe toch niemand dit de defensietop kwalijk kan nemen met 5 verschillende ministers in 11 jaar tijd, en ieder een andere visie. De krant vervolgt met een beschrijving hoe de laatste (Labour) minister van defensie Joel Fitzgibbon in het najaar van 2007 in functie kwam. Vol goede moed zou hij proberen de zaken op Defensie te veranderen met zijn “no non sense” aanpak. Maar ook hij stuitte op de vaste kern van de defensietop, die in werkelijkheid zorgt voor de lange termijn continuïteit op defensie.

Fitzgibbon houdt vol

Maar Joel Fitzgibbon, een voormalig automonteur en rugby speler laat niet met zich sollen. Hij is vastbesloten inzake de JSF eerst de waarheid over capaciteiten en kosten boven tafel te krijgen, alvorens een definitief besluit te nemen over de aanschaf. Dit heeft hij stellig beloofd aan zijn kiezers. Lockheed Martin, de JSF fabrikant, weet dat Fitzgibbon op oorlogspad is. Op een recente vergadering met een topman van Lockheed Martin zei Fitzgibbon op zeer directe en Australische manier: “Kijk maat, belazer ons niet. Als er iets fout is met dit toestel, vertel het ons dan nu.” Komende maand gaat Fitzgibbon naar Fort Worth voor een ontmoeting met de Lockheed Martin top en naar Washington om belangrijke politici te ontmoeten. Waaronder de mogelijke kandidaten uit het team van zowel McCain als Obama voor de toekomstige post van minister van defensie. Het is duidelijk dat Fitzgibbon niet onderschat moet worden.

Nederlandse evaluatie

De Australische situatie is enigszins vergelijkbaar met de Nederlandse. Een defensietop die in 10 jaar tijd meerdere regeringswisselingen meemaakt. Staatssecretarissen en Ministers van Defensie komen en gaan. Niet zij runnen het Ministerie, dat doen de ambtenaren wel. En daar leeft sterk het gevoel: “Als wij op de politiek moeten wachten, komt er niets van terecht”. Dus gaan ze gestaag hun eigen gang. Voor hen is het ondenkbaar dat de politiek het eenmaal genomen besluit om de JSF aan te schaffen nog ongedaan kan maken. Uit het artikel in de NRC van afgelopen zaterdag “Besluit voor JSF is al lang genomen” blijkt dat de fabrikanten Eurofighter en Dassault dit beter snappen, dan de dames en heren politici in Den Haag.
Deze fabrikanten zijn niet zo dwaas grote bedragen te investeren in een tijd- en geldrovende nieuwe Nederlandse evaluatie die alleen maar ten doel heeft nog eens te bevestigen wat al lang vast staat voor de Defensietop : “De JSF is het beste toestel voor de beste prijs”. Noch de Staatssecretaris van Defensie, noch de Tweede Kamer zal dit ingenomen standpunt nog kunnen veranderen.

JSFNIEUWS080630-SA/sa

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.