Nov 12 2008

RAND Rapport over de JSF blijft pennen beroeren

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 4:43 onder Ontwikkeling JSF

Arlington VA (USA) – Het befaamde RAND rapport over de mogelijk toekomstige ontwikkelingen in de Pacific en de gevolgen daarvan voor de US Airforce, alsmede een aantal negatieve opmerkingen over de F-35 JSF blijft voor- en tegenstanders bezig houden. Auteur John Stillion heeft inmiddels zijn functie bij RAND Corporation verloren. Maar de storm die hij heeft veroorzaakt woedt nog voort. Deze week verschenen twee nadere analyses van de capaciteiten van de F-35 Joint Strike Fighter en zijn relevantie als toekomstige luchtverdedigingsjager.

Pro JSF studie : concept begrijpen

De pro F-35 kant wordt bediend met een studie van Robbin Laird, een historicus die werkte voor de US Marine Corps. Zijn studie heeft als titel “Reflections on the RAND Project Air Force Brief: Air Combat Past, Present and Future”. Hij benadrukt dat de F-35 door zijn stealth mogelijk geen “within visual range” luchtgevechten hoeft te voeren, omdat de tegenstander op afstand gehouden kan worden en de F-35 moeilijk te detecteren is. Daarnaast geeft hij aan hoe de F-35 ontworpen is om in combinatie met luchtdekking van de F-22 Raptor te opereren. Robbin Laird legt uit: “De F-35 JSF hoeft geen perfecte luchtverdediger te zijn binnen het Amerikaanse airpower-concept. Binnen dit concept is de F-35 JSF primair grondaanvaller en krijgt luchtdekking van de sterke luchtverdediger F-22 Raptor.” Met een grafische voorstelling laat hij zien hoe de F-22 en F-35 complementair zijn. Zo moet ook de F-35 JSF van partnerlanden gezien worden. Geen enkel partnerland van de USA zal zelfstandig nog ergens een conflict uitvechten, dit zal altijd in coalitieverband gaan met de USA. De US Airforce zorgt in dat geval voor tankersupport, voor AWACS en voor verkrijgen van luchtoverwicht.

Anti JSF studie uit Australië

De anti F-35 groepen vinden de voor hen welkome informatie bij de airpower expert Dr. Carlo Kopp van Airpower Australia. De door hem geschreven studie geeft tal van argumenten waarom de JSF naar hun mening niet geschikt zal zijn in luchtverdedigingsmissies en draagt als titel
Assessing Joint Strike Fighter Air Combat Capabilities”.
Deze Dr. Kopp schreef recent eveneens een verontrustend artikel over de enorme toename van de Chinese defensiecapaciteit “Advances in PLA Air Defense Capabilities Challenge Strategic Balance in Asia”. De verontrusting van deze Australische denktank over de JSF en hun behoefte om mogelijk de F-22 Raptor te kopen, lijkt sterk ingegeven door hun vrees voor een veranderende machtsbalans in Azië in het komende decennium.
Indrukwekkend is de uitgebreide kennis van Russische wapensystemen en radartechnologie die telkens uit publicaties van Airpower Australia blijkt.

Achtergrond informatie:
Originele RAND Rapport “Air Combat Past, Present and Future
20-sep-2008 Lockheed in discussie over “JSF clubbed like babyseals”
29-sep-2008: Het RAND Rapport over de F-22 en F-35 (slot)
24-okt-2008: JSF criticus RAND Corporation ontslagen

JSFNIEUWS081111-GK/gk

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.