Okt 08 2007

Binnenkort weer nieuwe testvluchten JSF

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 18:33 onder Ontwikkeling JSF

Al vijf maanden staat het enige F-35 Lightning II testtoestel aan de grond, nadat er tijdens de 19e testvlucht elektronische problemen optraden. Deze week heeft de projectmanager voor het testen en ontwikkelen van de JSF, Dan Crowley, te kennen gegeven dat de testvluchten nog deze maand zullen worden hetvat, en dat het project niet uit zal lopen.

Momenteel is Lockheed ook bezig een nieuw plan goedgekeurd te krijgen, die een besparing van honderden miljoenen dollars op moet leveren.

Lockheed zegt veel informatie verkregen te hebben van de eerste 18 testvluchten, waardoor de vliegtuigbouwer van mening is dat het met twee testtoestellen minder de klus kan klaren. Ook zijn er minder testvluchten nodig. Belangrijke testinformatie kan goedkoper verkregen worden uit laboratoria tests, en het CATbird testtoestel (een omgebouwde Boeing 737 waarmee o.a. de avionica van de JSF getest kan worden). Lockheed zegt ook geleerd te hebben van het ontwikkel- en testtraject van de F-22 Raptor, waarvoor het bedrijf veel heeft geinvesteerd in de laboratoria.

Het elektronische probleem tijdens de 19e testvlucht zorgde ervoor dat het toestel een noodlanding moest maken. Het probleem werd snel gevonden en het component is door de leverancier hetontworpen. Tijdens de inspecties zijn ingenieurs van Lockheed op nog meer problemen gestuit, welke ook meteen zijn aangepakt. Hierdoor was het niet mogelijk om de testvluchten al eind augustus te hervatten. Vanwege de noodlanding zijn tevens de banden vervangen en is het hele onderstel uit elkaar gehaald en geinspecteerd.

De alle doorgevoerde veranderingen moeten nog goedgekeurd worden alvorens de testvluchten hervat kunnen worden. Crowley benadrukt dat dit soort problemen te verwachten waren in een testtraject en gaf aan conservatief te werk te gaan. Pas als alles getest en goedgekeurd is zal de JSF weer de lucht in gaan. Het doel is om nog voor het einde van dit jaar 17 vluchten te doen boven noord Texas. Hierna zal het toestel nog een maand of wat testvluchten uitvoeren in Californie, op vliegbasis Edwards.

Tijdens de vertraging is overigens ook de tankinstallatie, voor het in de lucht bijtanken van het toestel, getest en gecertificeerd voor gebruik.

Later deze week meer over andere besparingsplannen van Lockheed Martin.

Bronnen:
- Forth Worth/Dallas Star-Telegram
- Aviation Week & Space Technology Vol. 167 Nr. 13 (1 oktober 2007).

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.