Jan 13 2010

Nieuwe Britse berichten over halvering JSF aankoop

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 21:55 onder Andere JSF landen

Inverness (UK) – De Britse krant The Guardian komt met nieuwe berichten over een halvering van het aantal te kopen Joint Strike Fighters voor de Royal Air Force. De Britse defensiebegroting staat onder grote druk vanwege hoge uitgaven door de oorlog in Afghanistan en enorme overheidstekorten in het algemeen, terwijl de economische recessie extra heftig toeslaat.

The Guardian meldt vanuit “welingelichte militaire bronnen” dat er in de top van de Royal Air Force en Royal Navy een brede consensus bestaat dat het tot op heden gehanteerde aantal van rond 140 F-35’s onhaalbaar en als plangetal niet vol te houden is. Vertragingen en kosten stijgingen van het JSF programma zijn er oorzaak van dat het Ministerie van Defensie uitgaat van nog circa 70 aan te schaffen toestellen. Intern wordt er nu gerekend met een 75% hogere prijs dan vier jaar geleden. De geschatte kale stuksprijs was vier jaar geleden nog £37 miljoen (€ 41 miljoen euro), maar is inmiddels gestegen tot £62 miljoen (ruim €68 miljoen), nog afgezien van andere bijkomende kosten.
Opnieuw wordt aangegeven dat de Harrier en Tornado squadrons zouden eveneens te maken zullen krijgen met inkrimpingen. De berekeningen zouden deel uitmaken van voorbereidingen voor een “enorme verschuiving” die wordt voorbereid als onderdeel van de Strategic Defence Review die zal volgen op de komende algemene verkiezingen medio 2010.

Heroverweging aanschaf vliegdekschip

Uit een tweede bron citeert The Guardian, dat de aanschaf van een van de vliegdekschepen op de helling staat. De bron meldt: “The carriers are under real threat. There will certainly be a big reduction in JSF numbers. The carriers are about more fast jets. They are very hard to justify.” Een van de vliegdekschepen zou gebruikt moeten worden als commanda-helicopter carrier of er zou zelfs overwogen worden deze aan te bieden voor verkoop aan India.

Het Britse Ministerie van Defensie wil nadrukkelijk geen commentaar geven op het nieuws. Tot na de verkiezingen en het uitkomen van de Strategic Defence Review medio 2010 zal er officieel geen nieuw standpunt zijn over de JSF en geldt alles als “onbevestigde overwegingen”.

Bronnen:
The Guardian; 12-jan-2010; “MoD to slash jet fighter order”
NRC Handelsblad; 13-jan-2010; “Guardian: VK halveert bestelling JSF-gevechtsvliegtuigen

JSFNieuws100113-NS/jg

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.