Mrt 27 2008

Turkse parlementaire commissie stemt in met koop 100 JSF’s

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 21:11 onder Aanschaf JSF

De Buitenlandse Zaken Commissie van de Nationale Assemblee van Turkije keurde 27 maart 2008, de deelname goed van Turkije in het productie- en instandhoudingscontract voor de “Müsterek Taarruz Uçagi”, de Turkse benaming voor Joint Strike Fighter.

Turkije wil 100 JSF F-35A toestellen kopen. Met het contract is circa 250 miljard Turkse dollars (US$ 10,7 miljard) gemoeid. De aflevering moet plaats vinden over een tijdvak van circa 10 jaar. De volgende stap is, dat het aan het volledige parlement wordt voorgelegd en er parlementaire goedkeuring komt voor de aankoop. De goedkeuring door de (voorbereidende) parlementaire commissie wordt wel als een belangrijke stap beschouwd. Na een definitief principebesluit door het voltallige parlement kunnen onderhandelingen beginnen over het contract.

De minister van defensie, Vecdi Gönül, gaf aan dat sommige van de F-4/2020 Phantom II en F16 toestellen in 2010 aan het einde van de levensduur zijn en dringend aan vervanging toe zijn. Het is bekend dat de luchtmachttop van de “Turks Hava Kuvvetleri” (Turkse Luchtmacht) een voorkeur heeft voor de JSF F-35A, mede vanwege de samenwerking en contacten met de USA, en het liefst 160 F-35A’s willen hebben. Het Ministerie van Defensie ziet meer in een mix van 100 F-35A’s als toestel voor grondaanvallen en (bijvoorbeeld) 60 Eurofighters voor luchtverdedigingstaken. Deze discussie loopt nog.

JSF level III partner

De voorbereidingen voor de vervanging van de F-4 Phantom en de F-16 begonnen al in de jaren 90. Op 11 juli 2002 tekende de Turkse staatssecretaris van defensie de Memorandum of Understanding voor de SDD ontwikkelfase. Turkije is één van de negen partnerlanden in de JSF ontwikkeling en draagt hieraan US$ 175 miljoen bij en is een Level III partner.
Op een persconferentie tijdens een bezoek aan US Minister van Defensie Rumsfeld op 1 november 2006 bevestigde minister van defensie, Vecdi Gönül, dat Turkije streefde naar de aanschaf van 100 JSF’s. Hij stelde daar tegenover dat hij uitging van industriële compensatie voor Turkije van US$ 5 tot 6 miljard. En daar is Turkije goed naar op weg.

Profijt Turkse industrie

Belangrijke industriële partners in Turkije zijn Aselsan Electronics Industries en Havelsan, beide semi-staatsdefensiebedrijven,. Daarnaast met name Tusas Aerospace Industries (TAI) in Ankara, die een positie probeert op de te bouwen in de luchtvaartindustrie. Op 10 december 2007 tekende TAI CEO GÜNAL en Lockheed Martin F-35 program coordinator Janis G. PAMILJANS een lange termijn contract voor een van de JSF contractanten, Northrop Grumman, om als onderaannemer op te treden voor de productie van inspectiekleppen en andere composiet onderdelen. De productie is in eerste instantie alleen voor de initiële productiefase (LRIP-1 en -2), maar het contract heeft een looptijd van 20 jaar. TAI is buiten de USA de enige aangewezen partner voor de productie van middenrompdelen. In het kader van dit contract ter waarde van US$ 3 miljard zullen ze minimaal 400 middenromp assemblies produceren.
Ook Stork besteedt een deel van het Nederlandse JSF werk uit aan Turkije vanwege de lagere kosten daar. Hoewel Turkije dus slechts een Level III partner is, en maar US$ 175 miljoen heeft bijgedragen, hebben ze dus al wel zeer aanzienlijke productiecontracten binnengehaald. Dit komt doordat Turkije goed mee kan in de “best value best price” competitie. Een gunstige wisselkoers van de Turkse dollar en lage arbeidskosten spelen hierbij een belangrijke rol, terwijl toch hooggekwalificeerde mensen ter beschikking staan.

Bron: Turkse nieuwsbureau Sabah, zie nieuwsbericht.
Bron: Turkish Daily News 1 november 2006
Bron: Turkish Aerospace Industry website.

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.