Jan 14 2013

Turkije verbaast JSF wereld met beslissing tot uitstel aankoop

Gepubliceerd door JSFNieuws.nl om 3:55 onder Aanschaf JSF, Andere JSF landen

Kesteren – In Turkije is vrijdag bekend geworden, dat de aankoop van de eerste Joint Strike Fighter F-35 toestellen zal worden uitgesteld vanwege de technische problemen en de stijgende kosten. Tot voor kort was Turkije een van de meest toegewijde JSF partnerlanden. De beslissing roept dan ook de nodige vraagtekens op bij analisten.

Technische problemen en stijgende prijs de oorzaak

Op 3 januari 2012 is in een vergadering van het Defense Industry Executive Committee tot uitstel van de F-35 aankoop besloten. Het Defense Industry Executive Committee is het hoogste orgaan van Turkije inzake defensie aankopen, waar ook eerste minister Recep Tayyip Erdogan, defensie minister Ismet Ylmaz, chef generale staf generaal Necdet Özel en defensie aankoop chef Murad Bayar deel van uitmaken.
Op vrijdag 11 januari is de beslssing in een persverklaring naar buiten gebracht. Als oorzaken worden genoemd de huidige technische status van de Joint Strike Fighter, prestatieproblemen, de stijgende kosten en de status van de huidige contractonderhandelingen. Daarom is besloten om de eerste order, waartoe vorig jaar op 5 januari 2012 opdracht was gegeven, tot nader order in te trekken. Persbureau Agence-France Presse in Ankara heeft het bericht bevestigd.

Turkije heeft de op zeven na grootste defensiemacht in de wereld en een van de grootste bondgenoten van de USA binnen de NATO en is tevens een grote afnemer van de Amerikaanse wapenindustrie. Turkije is sinds 2001 een van de deelnemende landen in het JSF programma en heeft in 2006 toegezegd 100 toestellen te zullen afnemen, met een optie voor nog eens 16 toestellen. De F-35 moet in de Turkse luchtmacht de verouderde F-4 Phantom (uit het Vietnam tijdperk) vervangen.

Turkije tot voor kort grote en meest trouwe JSF partner

Turkije investeerde US$ 175 miljoen in de ontwikkelingsfase (ter vergelijking Nederland US$ 800 miljoen) en haalde reeds voor US$ 4 miljard aan industrieel werk binnen, aanzienlijk meer dan Nederland. Ondanks dit grote industriële profijt heeft Turkije tot op heden nog geen enkele vaste order geplaatst voor de F-35 en de aankoop steeds voor zich uitgeschoven. Tot voor kort was Turkije een van de meest trouwe JSF partnerlanden, geen enkel signaal duidde op uitstel of vermindering. Bovendien floreert de Turkse economie en is van defensiebezuinigingen geen sprake. Nog in 2009 was het de bedoeling, dat te beginnen met zesde productieserie (LRIP6) Turkije 10 toestellen per jaar zou afnemen. In 2010 werd het begintijdstip met een jaar uitgesteld en verminderd van 10 naar 6 toestellen. Begin 2012 werd het aantal verminderd naar 2 toestellen. Nu vindt dus opnieuw uitstel plaats naar een onbekend tijdstip.
Een deskundige, goed bekend met de achtergrond van het programma, liet ons weten, dat de slechte voortgang van het testen in 2012 als de directe aanleiding wordt genoemd, maar dat insiders in Turkije indicaties hebben, dat het komende jaar er mogelijk ingrijpende beslissingen inzake het F-35 programma bekend worden vanuit de Verenigde Staten. Door de aankoop van de eerste toestellen uit te stellen, houden ze op deze wijze alle opties open.

Aantallen dalen steeds verder

Door het wegvallen zal de zevende pre-productieserie (LRIP7) nu uit 35 toestellen bestaande (24 F-35As; 7 F-35Bs, 4 F-35Cs). Dit betekent geen productietoename, maar afname ten opzichte van de eerdere zesde serie. In 2007 was de planning nog dat de LRIP7-serie totaal 178 toestellen zou omvatten, door alle problemen is daar nu minder dan 20% van over.

De Turkse beslissing is tekenend voor de problemen, die het JSF programma ondervindt.
Alle deelnemende landen hebben de orders uitgesteld of verkleind ten opzichte van de oorspronkelijke toezeggingen. Italië heeft vorig jaar 40 toestellen geschrapt. Australië overweegt opnieuw een serie Boeing Super Hornets te kopen ten koste van de aankoop van de F-35. Canada heeft in december 2012 besloten het totale project opnieuw te bekijken en begin januari een vijftal fabrikanten uitgenodigd mee te dingen naar een order in een totaal nieuwe competititie.

Bron: AFP-Ankara; 11-jan-2013; “Turkey postpones order for its first two F-35 fighters

JSFNieuws130114_JB/jb

Comments RSS

Reageer ook

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.